Breedband gratis voor bewoners van Apeldoornse dorpen, maar buurman betaalt duizend euro

Voor de een is het gratis, maar de ander betaalt duizend euro. De dorpsraad Hoenderloo verbaast zich over die verschillen bij de aanleg van snel internet in de dorpen van Apeldoorn. Eén dorp wordt bovendien overgeslagen. En dat zint de bewoners van Hoog Soeren niet.

Jarenlang lagen de plannen stil, om heel Apeldoorn te voorzien van snel internet, maar vorig jaar kwamen ze ineens in een stroomversnelling. 

Meerdere marktpartijen zagen er alsnog brood in. Zo vond KPN de tijd rijp om in de stad Apeldoorn massaal aansluitingen te realiseren. In verschillende etappes kwamen ook het platteland aan de beurt. Afgelopen najaar was bij Klarenbeek bijvoorbeeld het startschot van zo’n etappe. De dorpen waren sindsdien nog in afwachting.

Actie

Ook voor hen komt er nu actie. Delta Fiber Netwerk (voorheen Glasvezel Buitenaf) begint een campagne in  Beekbergen, Hoenderloo, Klarenbeek, Lieren, Loenen en Uddel. Als 35 procent van de inwoners voor 4 november een abonnement afsluit bij één van de telecomaanbieders komt ook daar glasvezel. Binnenkort worden daar informatieavonden over gehouden. De eerste is komende maandag (19 uur) in dorpscentrum De Brink in Loenen.

In principe is dat mooi nieuws, zegt Werner Ludwig, voorzitter van de dorpsraad in Hoenderloo. ,,Het wordt hoog tijd dat dit gebeurt.’’ Vorig jaar was hij nog ‘ambassadeur’ voor de campagne in het buitengebied. ,,Dat bood honderd mensen in Hoenderloo de kans om zo’n aansluiting te nemen.’’ 

Duizend euro

Daar waren wel kosten aan verbonden: duizend euro per aansluiting. Bij de campagne in de dorpskernen zijn die kosten er niet. ,,Daar is het gratis. Dat voelt niet fijn voor wie een handtekening heeft gezet onder een contract voor duizend euro. We weten niet precies waar de grens wordt getrokken. Maar het kan in principe zo zijn dat jij duizend euro betaalt en je buurman niets. Als dorpsraad beraden we ons wat we hiermee kunnen.’’

Blauwe bord

 ,,De grens is het blauwe plaatsnaambord’’, zegt Haley Faber van Delta. Kunnen de kosten van de aansluiting letterlijk voor twee buren duizend euro verschillen? ,,Dat kan gebeuren’’, beaamt ze.

,,Dat verschil heeft ermee te maken dat in het buitengebied de afstanden van woning naar woning en van weg naar woning veel groter zijn’’, legt ze uit, ,,waardoor we minder gebruikers hebben per meter die we moeten graven. De kosten van het aanleggen zijn dus hoger dan in de bebouwde kom.’’

Probleem

Bij de aftrap voor de campagne in het buitengebied kondigde Steven Gerritsen, dorpenmanager van de gemeente Apeldoorn, al aan dat bij de campagne voor de dorpskernen Hoog-Soeren weleens een probleem zou kunnen blijken. ,,Daarvoor moet vanaf de Amersfoortseweg een geul worden gegraven’’, zei hij, ,,en de kosten daarvan zijn becijferd op 260.000 euro. De vraag is hoe dat kan worden bekostigd.’’

Daar blijkt nog steeds geen antwoord op te zijn. In de lijst met dorpen waar Delta nu begint ontbreekt Hoog-Soeren. Faber bevestigt dat dit vanwege de kosten is. Er wordt nog wel gekeken of er alsnog een project in Hoog-Soeren kan worden opgezet, zegt ze, maar hoe het kostenplaatje daar wordt en en of het haalbaar is, weet ze niet.

Wim Willems (midden) stak vorig jaar de eerste schop in de grond voor de aanleg van breedband in het buitengebied.
Wim Willems (midden) stak vorig jaar de eerste schop in de grond voor de aanleg van breedband in het buitengebied. 
Kevin Hagens

Noodzaak

Wethouder Wim Willems wil niet ingaan op een interviewverzoek van de Stentor maar beperkt zich tot een verklaring via zijn woordvoerder. ,,Het college ziet de noodzaak van een snelle internetverbinding. De afgelopen maanden, waarin veel mensen thuis moesten werken, maakt dat nog eens extra duidelijk.’’ 

Doel is nog steeds dat iedereen in 2023 over snel internet moet kunnen beschikken, geeft hij aan. Hoe de gemeente dat in Hoog Soeren gaat realiseren en wie de kosten draagt, daar gaat hij niet op in.

Gelijke monniken…

De Buurt- en belangenvereniging Hoog Soeren wil dat wel graag weten, zegt secretaris Robert Tieskens. ,,Het zou raar zijn als Hoog Soeren als enige dorp wordt overgeslagen – al hebben we maar honderd huizen – of dat we hier meer moeten betalen. Gelijke monniken, gelijke kappen.’’

Nu volgen Ugchelen en Apeldoorn-West

In de stad Apeldoorn heeft KPN NetwerkNL inmiddels ruim 23.000 aansluitingen gerealiseerd. Op dit moment zijn de graafwerkzaamheden in Apeldoorn-Zuidoost in volle gang, naar verwachting is dit gedeelte halverwege 2021 gereed, zegt woordvoerster Linda van de Veen.

In Ugchelen zijn de voorbereidende werkzaamheden gestart en wordt de komende weken begonnen met graven. Daar is de klus in april of mei klaar. Eind oktober beginnen de graafwerkzaamheden in Apeldoorn-West.