Position Paper Aansluitroutes Lelystad Airport

“Apeldoorn wordt het Buitenveldert van de Veluwe”

Vliegroutes Lelystad bedreigen natuur, bewoners en toerisme

De inwoners, ondernemers en recreanten in het grootste natuurgebied van Nederland maken zich grote zorgen. Want de Veluwe, de longen van Nederland, waar jaarlijks 63 miljoen vrijetijds-activiteiten plaatsvinden, wordt bedreigd. Staatssecretaris Dijksma heeft op basis van verkeerde cijfers besloten, dat vliegtuigen op slechts 1.800 meter hoogte over de hele Veluwe mogen vliegen. Dat is vreselijk voor alle bewoners, maar ook catastrofaal voor het toerisme, goed voor bijna 900 miljoen omzet en ruim 20.000 arbeidsplaatsen.

De feiten

De opening van vliegveld Lelystad staat gepland in 2019. Tot 2023 gaat het om 10.000 vliegbewegingen per jaar, dat zijn 7 vliegtuigen per uur op de lawaaihoogte van 1.800 meter. Bij Epe vliegen ze de Veluwe binnen, pas bij Ede gaan ze hoger vliegen. Onnodig oorverdovend lawaai, hoger vliegen kan veel eerder. Na 2023 wordt het nog erger: van 10.000 vluchten per jaar naar 45.000!

Fig. 1. De beoogde vliegroutes
1.800 meter vlieghoogte: meer lawaai, meer brandstof én meer fijnstof

Bewoners hebben er begrip voor dat er door de opening van vliegveld Lelystad boven hen gevlogen gaat worden, maar niet voor het feit dat dat op 1.800 meter moet. Ook experts zoals de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart[1] zijn het niet eens met deze hoogte. Zelfs luchtvaartmaatschappijen vliegen liever hoger, want dat kost minder brandstof. Sneller hoogte winnen na de start betekent minder brandstof verbruik, minder lawaai én minder CO2 emissie!

Proces onzorgvuldig

De staatssecretaris verwijst in haar stukken naar de Alderstafels en een zorgvuldig proces. Echter daar is helemaal geen sprake van. Ja, er is aan de Alderstafels gesproken over de opening van vliegveld Lelystad, maar niet met betrokkenen over de exacte routes en hoogte van die routes etc. Provincies, gemeenten, ondernemers en bewoners zijn vlak voor de zomer overvallen door de geplande routes en vooral hoogte daarvan. De beoogde routes stuiten op veel weerstand bij de betrokkenen. Inmiddels zijn er vier petities actief in de regio, gezamenlijk zijn die al ruim 60.000 keer ondertekend. Van een zorgvuldig proces is geen sprake. Draagvlak ontbreekt voor de gekozen routes.

Wat kan er wel?

Het huidige besluitvormingsproces lijkt een haastklus. Vlak voor de zomer de stukken sturen en meteen na de zomer met de Tweede Kamer in debat gaan over de beoogde routes. Door deze planning wordt een goed overwogen besluit lastig terwijl de gevolgen zo ingrijpend zijn. De komende weken staat er een aantal overleggen op de agenda van de Tweede Kamer. Belangrijk is daar de feiten op tafel te krijgen en alternatieven te bespreken die minder ingrijpend zijn voor betrokkenen. De herinrichting van het luchtruim, andere hoogtes en het aantal vliegbewegingen kunnen oplossingen bieden. Laat de Veluwe niet in de steek, keur de huidige plannen af!

[1] https://twitter.com/BouwienRutten/status/898160200548528133?s=09