Buurtschappen rond Hoog Soeren

Assel : Assel ligt op ca. 3 km van Hoog Soeren, aan de zuid zijde van de Asselse Heide. Bewoning van dit buurtschap is pas echt begonnen rond 1880 met het landgoed Westerwolde, gesticht door de familie Westerwoudt. Er werd een boerderij gebouwd, bomen werden geplant. De familie bouwde een rooms-katholieke kapel in 1941 (de Heilige-Geestkapel). De huidige natuurbegraafplaats naast de kapel begon in 1944 als een familie begraafplaats.
Assel had sinds 1876 een eigen treinhalte: halte Assel. Het station werd onder meer gebruikt door koning Willem III en later door prins Hendrik, die vandaar naar het Aardhuis konden reizen, een jachtchalet in het Kroondomein dat in 1861 voor Willem III gebouwd werd. Tijdens de bouw van het zendstation Radio Kootwijk, gestart in 1918, werd er van Assel naar Radio Kootwijk een speciaal enkelbaans spoorlijntje aangelegd voor het vervoer van bouwmaterialen.

Assel heeft tegenwoordig geen aansluiting meer op het openbaar vervoer, al wordt het gehucht wel doorkruist door de spoorlijn Amersfoort – Apeldoorn.
Te Assel bevindt zich ook het Don Bosco Centrum, voorheen de Mariahoeve . Dit centrum biedt ruimte voor bezinning, vorming en ontspanning aan jongeren en aan volwassenen die zich inzetten voor het jongerenwerk. Het centrum wordt geleid door paters Salesianen, de kloosterorde van Don Bosco. Een aantal Salesianen vormen hier een communiteit. Bij het centrum liggen akkers, die binnen de bosrijke omgeving een landbouwenclave vormen (www.asseldonboscocentrum.nl).
Bij Assel ligt een natuurcamping. Een super uitvalsplaats voor natuurliefhebbers, maar ook de verschillende Apeldoornse attracties zijn gemakkelijk te befietsen. Voor kampvuurliefhebbers: om het echte buitengevoel te koesteren, kan er op iedere kampeerplek een kampvuur worden ontstoken. (www.landgoedcampingwesterwolde.nl).

Haslo : Haslo is een agrarische enclave, ca. 2.5 km ten zuiden van Hoog Soeren, gelegen aan de zuid-oost hoek van de Asselsche Heide. Het is al heel lang een bewoonde plek (vermoedelijk langer dan Hoog Soeren zelf), dankzij de aanwezigheid van een natuurlijke waterbron. De plek lag langs een handelsroute over de Veluwe, aan een zogenaamde hessenweg, een tamelijke breed zandpad begaanbaar voor hessenwagens (brede karren getrokken door meerdere paarden).

Het Aardhuis : Het Aardhuis is een prachtig jachtpaviljoen, zo’n 2 km ten noordwesten van Hoog Soeren. Het dankt zijn naam aan de Aardmansberg waarop het Aardhuis is gebouwd. De Aardmansberg is bijna het hoogste punt van de Veluwe (+102 m NAP).
In 1861 gaf Z.M. Koning Willem III (1817-1890) opdracht tot de bouw van het pand. Het doel was om dit te gebruiken voor bijeenkomsten met militaire autoriteiten en als plaats om te rusten tijdens de jacht. Na zijn dood werd het accent door Z.K.H. Prins Hendrik (echtgenoot van Koningin Wilhelmina) meer op de jacht gelegd. Hierdoor ontstond de aanduiding “Jachtchalet”.
Rond 1995 is het Aardhuis ingericht als museum / bezoekerscentrum. Gedeeltelijk is het gebouw nog ingericht als jachtchalet. Veel herinnert aan Koning Willem III en aan Prins Hendrik. Authentiek zijn de trapopgang, de grote zaal met bijzonder plafond en de stijlkamer waarin zich historische meubels, schilderijen, jachtwapens en geweien van belangrijke herten bevinden.
Er zijn regelmatig rondleidingen, wildpark wandelingen, roofvogelshows, allemaal zeer de moeite van een bezoekje waard.

De Echoput : 2 km noord-noordoostelijk van Hoog Soeren ligt de Echoput. Vandaag een bekende plek vanwege het 5-sterren hotel met toprestaurant en kookschool, vroeger een attractie vanwege de 56 meter diepe waterput met zijn mooie echo.

De put is een overblijfsel uit de Franse tijd. Van 1806-1810 was Lodewijk Napoleon Bonaparte, bijgenaamd de Lamme Koning en ook wel Lodewijk de Goede, koning van Holland. Hij was de jongere broer van de Franse keizer Napoleon I en de vader van de latere keizer Napoleon III. In zijn korte regeerperiode heeft deze koning bijzonder veel bereikt: hij smeedde het land tot een eenheid, verbeterde wegen en drinkwatervoorziening, voerde het muntstelsel in, legde de basis van ons hedendaagse rechtssysteem, om een paar belangrijke zaken te noemen. Hij gaf ook opdracht voor het aanleggen van waterputten langs de wegen op plekken waar men paarden kon verversen. De huidige echoput is één van zulke putten.
Voor meer informatie: www.echoput.nl.