Verrassingen in de tuinen van Hoog Soeren

Een verslagje van Alet van der Woude met foto’s van Marijke Mol

Het was ongewoon warm. Zeker 30 graden en de tocht omhoog vanuit Apeldoorn naar Hoog Soeren leverde de nodige zweetdruppeltjes op. We waren rond 14.00 uur boven en werden verwelkomt in de stand van “Groei & Bloei” door onder andere Mart en Corrie. De opkomst was boven verwachting kregen we te horen, er waren ons al zeker 130 mensen voorgegaan.
Nooit eerder waren zoveel tuinen in Hoog Soeren te bewonderen. Het waren er 8 in totaal en het opmerkelijke was dat de bewoners van een aantal van deze tuinen nog geen twee jaar in Hoog Soeren wonen. Hoe leuk dat zij al meedoen aan dit initiatief en ons gastvrij met drankjes en verhalen ontvingen.

Het waren vooral veel grote tuinen die we te zien kregen waar prachtige borders gegroepeerd lagen rond grasvelden die ruimte gaven aan de tuin. Sommige tuinen liepen naadloos over in de Veluwse bossen, een ander had uitzicht op een weide van het kroondomein.
Verrassend was een kleine tuin van ongeveer 60 m2 in de Ibiza stijl. Geweldig om te zien wat je met een klein tuintje kunt doen en hoeveel sfeer daar in aangebracht kan worden. Niets leek te ontbreken. Hij bevatte naast een overkapte veranda zelfs een badkuip waarin soms gebaad wordt en ook nog een vijvertje.
Wat kwamen we verder voor verrassingen tegen? Kunstig geschilderd keramiek, prachtige schilderijen, een “aardbeien boom”, een ingegraven woongedeelte omdat het huis bovengronds als monument niet uitgebreid mocht worden, een vuurkuil, vijvers, hoogteverschillen die de tuin weer een andere dimensie geven, pergola’s, beelden en natuurlijke vele prachtige bloemen, planten en bomen.

Kortom het was weer zeer de moeite waard en een aanrader voor iedereen die van tuinen en tuinieren houdt.